...Όλοι κάποτε ευχόμαστε να ζήσουμε το "Γελαστό απόγευμα" που 'ναι χαμένο
κάπου στα εφηβικά μας όνειρα...
Άλλοι το βρήκαμε κι άλλοι δυστυχώς όχι...
Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας , απλά , ειλικρινά ,

έστω στο χρόνο τ' απογευματινού
μας καφέ...
Ν' ανταλλάξουμε απόψεις...
Να επικοινωνήσουμε έστω...
Ελεύθερα , εχέμυθα κι ανώνυμα αν προτιμάτε...

Καλώς ήλθατε στο "Γελαστό απόγευμα"

Στέλιος



Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Για... ψίχουλα πουλάνε το πρώτο λιμάνι της χώρας



Σε φιάσκο πρώτου μεγέθους εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να κατακυρώσει τον διαγωνισμό, που διενήργησε, στην Cosco αν και η «βελτιωμένη προσφορά» της είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Ταμείο με ανακοίνωσή του επιχειρεί να «φουσκώσει» το προσφερόμενο τίμημα εμφανίζοντας τη «συνολική αξία της συμφωνίας (να) ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, το «σίγουρο» τίμημα, που θα εισπράξει, άμεσα, το Δημόσιο είναι μόλις 280,5 εκατομ. €! Δηλαδή, λιγότερα, απ’ όσα είχε καταβάλει η Cosco για την αγορά μόνο της προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (500 εκατ. €).

Αργά το βράδυ, σε δήλωσή τους οι δικηγόροι Πειραιά Γιάννης Βρέλλος και Γιάννης Καρδαράς, μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, οι κ. Γ.Καρδαράς και Γ.Βρέλλος μέλη της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ρωτήθηκαν πως σχολιάζουν την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη της COSCO ως πλειοδότη δήλωσαν ότι αποτελεί ενέργεια βλαπτική των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου δεδομένου ότι υπήρξε ένας μόνο διαγωνιζόμενος  ο οποίος αποκτά την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΠ ΑΕ γεγονός  το οποίο πρακτικά μπορεί να τον καταστήσει παράρτημα του Κινεζικού Δημοσίου και μάλιστα με πολύ μικρό τίμημα και αδιαφανείς διαδικασίες.

Αυτό εξηγεί και τη σιωπή του κ. Σ.Πιτσιόρλα στα ερωτήματα που του έθεσαν μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» οι πιο πάνω Δικηγόροι οι οποίοι δήλωσαν ότι τα μέλη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αναγκαστούν να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας.

Από εκεί και πέρα, το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να δώσει εξηγήσεις και πειστικές απαντήσεις στα εξής:
1.    Γιατί συνέδεσε την τιμή της πώλησης με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα; 
Μόνο, σήμερα η μετοχή του ΟΛΠ δέχτηκε «χτύπημα» και έπεσε κατά 4% στα 12,9 €. Όμως, ακόμα και έτσι την περασμένη εβδομάδα η μετοχή του ΟΛΠ βρισκόταν στα 14,56 €.
Κατά συνέπεια, απ’ όσα έκανε γνωστά το ΤΑΙΠΕΔ η κινέζικη εταιρεία με τη νέα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, που ανήλθε σε τίμημα  22 ευρώ ανά μετοχή, δεν προσέφερε κάτι πολύ καλύτερο  των (έτσι και αλλιώς χαμηλών) τιμών της αγοράς.
Με αυτή την προσφορά το ύψος του τιμήματος για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ θα ανέλθει σε 368,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο 280,5 εκατ. € θα δοθούν άμεσα αφού σε πρώτη φάση θα αγοραστεί το 51% των μετοχών του Οργανισμού.
Το παράδοξο είναι ότι με την προσφορά, που κάνει αποδεκτή το ΤΑΙΠΕΔ«κλειδώνει» και την τιμή αγοράς ανά μετοχή που θα πληρώσει, σε 5 χρόνια, η Cosco για να πάρει και το υπόλοιπο 16%!

2.    Γιατί αποσιωπά το γεγονός ότι η Cosco θα «αυτοχρηματοδοτήσει» την επένδυσή της αφού αγοράζοντας τον ΟΛΠ θα εισπράττει τα ενοίκια, τα οποία υποχρεούται να καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ;

3.    Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη προσφορά της Cosco και τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει για τον ΟΛΠ;

Όμως, τα «παράδοξα» της προσφοράς, που δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα, δεν σταματούν εδώ:
•    Η  κινέζικη εταιρεία φέρεται να προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 296 εκατομ. € σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατ. € την αμέσως επόμενη τριετία. Όμως,  από τα 296 εκατ. € η κινέζικη εταιρεία δεν θα εκταμιεύσει, στη πενταετία, περισσότερα από 162, 9 εκατ. € καθώς τα υπόλοιπα προβλέπεται να προέλθουν από ευρωπαϊκά προγράμματα!

•    Κατά το ΤΑΙΠΕΔ το Δημόσιο θα έχει ετήσιο έσοδο από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.  Με την ισχύουσα Σύμβαση Παραχώρησης το αντίστοιχο αντάλλαγμα που εισπράττει το Δημόσιο ανέρχεται σε 2% του κύκλου εργασιών, με δυνατότητα ετήσιας αναπροσαρμογής.
Για το νέο αντάλλαγμα δεν προβλέπεται ετήσια αναπροσαρμογή ενώ ορίζεται ότι από αυτό θα καλύπτονται τα έξοδα της νέας αρχής λιμένα και θα λαμβάνουν ποσοστό οι παραλιμάνιοι Δήμοι!

•    Επίσης, κατά το ΤΑΙΠΕΔ στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.
Είναι εντελώς αυθαίρετος αυτός ο υπολογισμός διότι κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο ΟΛΠ θα έχει και στο μέλλον κέρδη ενώ τα μερίσματα που θα εισπράξει το Δημόσιο θα είναι μόνο για το 16% των μετοχών και αυτά το πολύ για μια πενταετία ενώ τώρα εισπράττει μερίσματα για το 67% των μετοχών.


Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος μιλώντας στο Pireas2day.gr δήλωσε τα εξής:

«Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο του Χρηματιστηρίου, την στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του είναι πράξη θλιβερή από θλιβερούς ανθρώπους. 

Όταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όριζε την καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ σε 530 εκατομ. και εν συνέχεια με την επέκταση της προβλήτα ΙΙΙ σε ένα δισ. 

Το λιμάνι του Πειραιά ενσωματώνει ανεκτίμητες αξίες που δεν αποτιμώνται σε ένα κατακρημνισμένο Χρηματιστήριο. 

Όσα φτιασιδώματα και εάν επιχειρήσουν η αλήθεια δεν πρόκειται να σκεπαστεί. Η κυβέρνηση επιτελούς πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιο ξεπούλημα δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική κοινωνία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε τα εξής:

«Όπως το περιμέναμε, η αδιαφανής πώληση του πρώτου λιμανιού της χώρας παίρνει πλέον προκλητικές διαστάσεις. Οι διάφορες ακροβασίες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα «αξιοπρεπές» τίμημα, δεν ξεγελούν κανέναν. Η αλήθεια, που κρύβει επιμελώς το ΤΑΙΠΕΔ, είναι συντριπτική:

Το «σίγουρο» τίμημα της μοναδικής προσφοράς, που έγινε και θα εισπράξει, άμεσα, το Δημόσιο είναι μόλις 280,5 εκατομ. € καθώς η Cosco αγοράζει σε πρώτη φάση το 51% των μετοχών και «κλείδωσε» την τιμή πώλησης για μετά από 5 (!) χρόνια για το υπόλοιπο 16%.

Ακόμα και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη πενταετία θα ανέλθουν μόλις σε 162,9 εκατομ. € καθώς τα υπόλοιπα μέχρι τα 296 εκατ. προβλέπεται να εισπραχθούν από κοινοτικά προγράμματα!

Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε λέξη για τα ενοίκια, που θα πληρώνει η Cosco στον… εαυτό της για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.»

Οι ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ 

Η πρώτη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την από 20 Ιανουαρίου 2016 βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών εκδόσεως της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.».
Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.  
Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα  22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.  

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση.

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
Εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη για το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί η σημερινή υποβολή σημαντικά βελτιωμένης προσφοράς από την Cosco Group (Hong Kong) Limited για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού.

Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.  Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΠ.

Με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί επίσης από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ, καθώς και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών. 

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και οι Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και η Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. 

Η Νέα Δημοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.  

Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λόγια χαραγμένα στη σκουριά...