...Όλοι κάποτε ευχόμαστε να ζήσουμε το "Γελαστό απόγευμα" που 'ναι χαμένο
κάπου στα εφηβικά μας όνειρα...
Άλλοι το βρήκαμε κι άλλοι δυστυχώς όχι...
Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας , απλά , ειλικρινά ,

έστω στο χρόνο τ' απογευματινού
μας καφέ...
Ν' ανταλλάξουμε απόψεις...
Να επικοινωνήσουμε έστω...
Ελεύθερα , εχέμυθα κι ανώνυμα αν προτιμάτε...

Καλώς ήλθατε στο "Γελαστό απόγευμα"

Στέλιος



Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Οι «επενδύσεις» και οι εφτά νάνοι…


Καλή χρονιά κι ευτυχές το 2015!!!
Από την Σαμαροβενιζελική συγκυβέρνηση πολλά ακούστηκαν, και ακούγονται ακόμα, και θ’ ακούγονται μέχρι την Κυριακή των εκλογών για να τρομοκρατήσουν τους εξαθλιωμένους και «ανεπρόκοπους» Έλληνες. Όλο αυτό τον καιρό έπαιξαν με τις τύχες μας, τις δουλειές μας, το μέλλον των παιδιών μας. Θα μου πεις δοκιμασμένη συνταγή, εγγυημένο αποτέλεσμα, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, και πάντα το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός.
Αυτό όμως που με κάνει να εξίσταμαι και να είμαι ακόμα περίεργος, είναι ότι αυτό το θρασύ κυβερνητικό σχήμα, εξακολουθεί και παίζει με τις νοημοσύνες του κόσμου.
Και για να μπω στο ψητό, θ’ αναφέρω τι άλλο; Το παράδειγμα που ξέρω καλά: Την με το ζόρι κερδοφόρα «επένδυση» της cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Είχα γράψει παλιότερα, και θα το επαναλάβω αυτολεξεί, ότι χωρίς να πληρώνεις φράγκο, επένδυση δεν υφίσταται.
Είχα γράψει λοιπόν το Μάρτη του '11: 
«Η με το ζόρι "κερδοφόρα επένδυση" των κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, την οποία σχεδίασε η Ν.Δ και συνέχισε την υλοποίησή της η παρούσα κυβέρνηση, δεν φαίνεται ν' αποδίδει καρπούς! Όταν οι πολιτική αλητεία λασπολογούσε, κατά κλάδων εργαζομένων, κι εμείς οι λιμενεργάτες θέταμε εαυτούς σε διετή "απεργία πείνας", κανείς δεν άκουγε τις αλήθειες που φωνάζαμε, προειδοποιώντας για τα δεινά που περιμένουν το πανελλήνιο! Η κοινή γνώμη ήταν στραμμένη εναντίον μας, πίστευαν όλοι ότι στο λιμάνι υπάρχουν τα golden boys των €300000 το χρόνο, και κανείς μα κανείς δεν έβλεπε "τη φάκα"! Το απόλυτα κερδοφόρο φιλέτο του ΟΛΠ παραχωρήθηκε, για 40 χρόνια ο ΟΛΠ περιορίστηκε σ' ένα προβλήτα εκτάσεως όσο το 1/6 του παραχωρηθέντος, η κυβέρνηση Παπανδρέου αθέτησε όλες της τις προεκλογικές δεσμεύσεις, και τώρα πια μαζί με τους προκατόχους τους προσκυνάνε τον κινέζικο δράκο, υπό τον βρυκόλακα - νόμο του '54 του Μαρκεζίνη που τον ξέθαψαν οι τυμβωρύχοι της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος (χοντρά χοντρά) λέει ότι ο ξένος επενδυτής, δε θα πληρώνει δεκάρα τσακιστή για φόρους στην Ελλάδα! Κρατήστε ως εδώ και εξετάστε: Ο ΟΛΠ το 2008 έκανε €110 εκ. τζίρο. Τα €35 εκ. ήταν καθαρό κέρδος. (με πληρωμένες τις υποχρεώσεις του και πάντα προς όφελος του Ελληνικού δημοσίου, έσοδα προερχόμενα αποκλειστικά από παροχή υπηρεσιών σε ξένες ναυτιλιακές). Το "ενοικιάσαμε" λοιπόν, εμείς οι ξύπνιοι, έναντι €17 εκ. το χρόνο και φυσικά χωρίς να έχουμε καλυμμένες τις υποχρεώσεις μας. Αντίθετα, έπρεπε να "χτίσουμε" και το νέο λιμάνι στο οποίο θα στεγαζόταν ο διωγμένος αλλά "ανταγωνιστικός" ΟΛΠ. Ο κινέζος λοιπόν, κλείνοντας έναν ετήσιο κύκλο εργασιών έρχεται να ζητήσει την επιστροφή ΦΠΑ ύψους €22 εκ.!!! Άρα, πληρώσαμε κι απ την τσέπη μας €5 εκατ.
Για να κάνω πιο λιανά λοιπόν τα προαναφερθέντα, επειδή μας διαβάζουν και αρκετοί που δε γνωρίζουν τις ορολογίες:
Δεδομένου ότι το κράτος χάνει απ’ την παραχώρηση, κι όχι μόνο χάνει αλλά κι επιδοτεί τα ποσά του ΦΠΑ που έπρεπε να καταβάλλει ο επενδυτής στη χώρα, η κυβέρνηση προ ημερών ενέκρινε το φιλικό διακανονισμό υπερψηφίζοντας τον στη βουλή.
Ο φιλικός διακανονισμός είναι η απαλλαγή του ενοικίου για τους κινέζους προκειμένου να φτιάξει κι άλλον ένα προβλήτα, τον οποίο εξαρχής ήθελε να φτιάξει και (υπερ)κοστολόγησε με €240 εκατ.
Ξεκίνησε αλλά τον σταμάτησε την κατασκευή του
πιστεύω εκβιαστικά, (παρακάτω θα καταλάβετε γιατί).
Και επειδή οι αλήθειες που θέλει να πει ο κ. Σαμαράς πρέπει ν’ αποτυπωθούν σε νούμερα, εγώ θα δώσω μια απλή
λογιστική εξήγηση σε όλο αυτό:
Θυμάστε τον κ. Βουλγαράκη που πανηγύριζε τότε
για την επένδυση των €4,2 δις;
Αυτά ήταν λεφτά που θα έπαιρνε σαν ενοίκιο ο ΟΛΠ από τους κινέζους επενδυτές σε βάθος 40 χρόνων αρχής γενομένης από το 2010. Το αρχικό ετήσιο ενοίκιο όπως προανέφερα ήταν €17 εκατ. και κάθε χρόνο θ’ αυξανόταν κατά τι, δεδομένου όμως ότι το ελληνικό δημόσιο επιστρέφει κάθε χρόνο τον ΦΠΑ ο οποίος (λογικά) υπερβαίνει πάντα το τίμημα του ενοικίου.
Ήρθε λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ να εκποιήσει το 67% των μετοχών
του ΟΛΠ που κατέχει το δημόσιο. 
Οι Δανοί της MAERSK, με μια πολύ καλή προσφορά
εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 
την απόκτηση του πακέτου των μετοχών.
Τότε η κυβέρνηση εστράφη πάλι στους κινέζους.
-Γιατί δε θέλετε να πάρετε όλο το λιμάνι και να μην είστε πλέον ενοικιαστές και ανταγωνιστές;
-Επειδή δεν έχει γίνει ακόμα ο φιλικός διακανονισμός.
Κι έτσι έγινε ο φιλικός διακανονισμός…
Πάει περίπατο λοιπόν η «κερδοφορία» των €4,2 δις, πάνε στράφι τόσα εκατομμύρια που επιστρέφονται λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, πάνε και τα €17 εκατ το χρόνο που είχε κέρδος το κράτος από την μπούρδα που ονομάστηκε «επένδυση»…
Μαζί βέβαια με τα προαναφερθέντα, πήγε περίπατο κι ο ανταγωνισμός
(όσο αθέμιτος κι αν ήταν), ή αλλιώς η ανταγωνιστικότητα
που ο πρωθυπουργός μας διατείνονταν ότι έπρεπε
να υπάρχει σε μια ελεύθερη αγορά!
Ποια ανταγωνιστικότητα;
Εδώ πλέον θα μιλάμε για ένα καθαρό ιδιωτικό μονοπώλιο!!!  
Δε χρειάζονται ιδιαίτερες πολιτικο-μαθηματικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο τα προσωπικά συμφέροντα βαφτίζονται κερδοφορία.
Και να δεις, έχει ένα όνομα,
σαν εξάρτημα αυτοκινήτου κάτι τέτοιο!!! 
Και κάτι ακόμα: Κάποιες κακές γλώσσες, εδώ και χρόνια, λένε ότι πίσω από την κύρια εργολαβική εταιρεία που έχει αναθέσει η cosco τις λιμενεργασίες, είναι «κάποιος» κυριούλης, σύζυγος μιας κυρίας που κατέχει εξέχουσα θέση στο κυβερνοπολιτικό γίγνεσθαι. 
Ονόματα δε λέω επειδή ο δικηγόρος μου
αυτή την εποχή εκτίει ποινή… 
Αλλά έτσι λένε!!!  

3 σχόλια:

  1. Καλή Χρονιά να'χουμε με δύναμη και σύνεση να τους ξαποστείλουμε απο'κει που'ρθαν.

    Φέτος το καλοκαίρι βρέθηκα στην Σαλαμίνα και εβλεπα τα κοντέινερς στοιβαγμένα κατά χιλιάδες στο λιμάνι μας.Συγκινήθηκα γιατί κάπου εκεί στο βάθος ήταν το πατρικό μου. Απο'κει τροφοδοτούν όλη την Ελλάδα με τις κινεζιές που έχουν γονατίσει την αγορά.
    Σίγουρα κάτω απο ένα τρομακτικό σχέδιο για μας πουλήθηκε μ'αυτόν τον τρόπο όπως πουλάν την πατρίδα κομμάτι-κομμάτι και δεν πρόκειται ν'αφήσουν τίποτα αν δεν τους σταματήσουμε.
    Ελπίζω να καθαρίσατε(οικονομικά) οι εργάτες.Εμείς ακόμα στα δικαστήρια είμαστε να πάρουμε τα λεφτά μας (Νεώριο)μετά 2χρόνια αγώνα.

    Τα φιλιά μου για μια Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και προκοπή, θαλασσινή zoyzoy μου!!! Δε σου συγχωρώ τ' ότι πέρασες από δω και δε σταμάτησες για μια ρακή. Οψόμεθα όμως!
    Εύστοχα αναφέρεις το ρεζουμέ του πράγματος, όμως εδώ και 4 χρόνια που υφίσταται αυτή η "επένδυση", βλέπουμε σημεία και τέρατα στο βάθος αυτής της συμφωνίας. Εύχομαι να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα, και να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ονόματα και στοιχεία γι' αυτό το τερατούργημα!!! Φιλιά, καλή χρονιά σε όλους σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ: Δυστυχώς δεν καθαρίσαμε με τα οικονομικά, ούτε και πιστεύω να γίνει κάτι τέτοιο. Αφού είστε εσείς στα δικαστήρια, πιστεύω να ξέρεις τι σόι αρπαχτικά είναι οι μεγαλοδικηγόροι... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λόγια χαραγμένα στη σκουριά...